homeopatie

 

Ritmul de administrare al remediului

Ritmul de administrare va diferi în funcţie de pacient şi de afecţiunea pe care acesta o are. Dacă sîntem în faţa unei boli acute remediul se va repeta mai des. În cazul unei boli acute el se va admninistra mai rar.

Remediul se repetă la anumite intervale şi în funcţie de potenţa folosită. Astfel diluţia 200 CH se va prescrie în doză unică lunară. Potenţa 30 CH se administrează săptămînal. 

În cazurile acute remediul se administrează de două sau trei ori pe zi pînă la instalarea unei ameliorări notabile după care dozele vor fi rărite foarte mult, ele repetîndu-se doar la reapariţia simptomelor.

Este dăunătoare administrarea remediilor cînd se constată instalarea vindecării pentru că remediile au o acţiune retard, ele continînd să acţioneze şi după sistarea adminstrării lor. Astfel potenţa 1000 CH poate acţiona chiar şi 6 luni. Potenţele aşa numite joase, adică sub 30 se administrează mai des.

Începătorii sînt sfătuiţi să folosească în cazuri acute potenţele CH5 pînă la CH9 (sau D6 pînă la D15) de trei ori pe zi, pînă la instalarea ameliorării simptomatologiei şi stării generale. Se contraindică prescrierea de diluţii mai înalte de CH30 de către persoanele care nu au o practică îndelungată. Cînd se prescriu aceste potenţe înalte similitudinea între medicament şi tabloul clinic al remediului trebuie să fie perfectă.

În timpul tratamentului homeopat se evită ceaiul de mentă, muşeţel, cafeaua, băuturi alcoolice, oţetul şi pasta de dinţii obişnuită. Se preferă o pastă de dinţi homeopată sau praf de dinţi care nu conţine arome substanţe chimice şi fluor. 

Pastele de dinţii trebuie selectate cu atenţie şi în afara tratamentului homeopatic deoarece acestea conţin diverse substanţe chimice. Aceste substanşe se absorb în tubul digestiv putînd precipita o anumită patologie.

Medicamentele cu care sîntem obişnuiţi au un ritm şi un moment de administrare bine stabilit (de exemplu după masă, înainte de masă, 5 zile pe săptămînă, etc). Rămîne acesta valabil şi ce priveşte remediul homeopatic?

Medicamentul homeopatic se adminstrează însă într-un ritm invers proporţional cu mărimea potenţei, de preferinţă la un oarecare interval de timp de mese pentru a prevenii inactivarea sa. Există însă anumite remedii care acţionează mai bine dacă sînt administrate dimineaţa, altele dacă sînt administrate seara, unele după lună plină, etc.

Aici nu găsim nici o regulă în afară de acţiunea specifică a remediului (un sedativ se administrează seara, un medicament cu efect tonic, dimineţa).

Astfel tipologia care răspunde mai bine la un remediu are un bioritm bine stabilit, cu scăderile şi creşterile sale. De exemplu tipul constituţional Lycodium, care va fi, deci şi vindecat de remediul Lycopodium prezintă o agravarea a stării generale sau a mai multor simptome într orele 16-20 p.m. Sulphurul resimte o senzaţie de foame canină la ora 11 a.m.

În general remediul nu se administrează în perioada de agravare. Remediul Sepia - de exemplu - nu se administrează între orele 15 şi 17 deoarece între aceste ore există o semnificativă agravare a simptomelor tipului constituţional Sepia.

 

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------