homeopatie

 

Afecţiuni digestive

Dezodorizant, dezinfectant intestinal

Toxinele intestinale pot fi răspunzătoare de cefalee occipitală, oboseală, miros fetid al fecalelor şi gazelor. Remediul Rhus glabra are tropism pentru procesul de putrefacţie, cea intestinală fiind normală la cei care consumă carne. Se foloseşte numai în potenţa D1.

 

Constipaţie

Aceasta poate avea multiple semnificaţii. Poate fi vorba de o banală constipaţie habituală cauzată de sedentarism, regim alimentar necorespunzător, dar şi de o patologie gravă, cum ar fi cancerul de colon (în special dacă este recent instalată şi alternează cu diareea). Din capul locului se contraindică folosirea purgativelor. Acestea nu fac decît să amelioreaze temporar după care vom asista un reviriment al bolii şi instalarea unei constipaţii tenace, rebele la orice tratament. Acestă modalitate de evoluţie este confirmată de practică, iar homeopatie cunoaşte foarte bine explicaţia fenomenului de ameliorare momentană, urmată de agravare, cunoscut sub numele de "suprimare". 

 

Gastrită

În gastrita (infamaţia mucoasei gastrice) ce se manifestă prin dispepsie se recomandă administarea remediului Ficus carica în potenţa D.1, cîte 10 picături zilnic sau sub formă de macerat cîte 25 de picături zilnic. Tinctura de Symphytum (obţinută din rădăcină de tătăneasă) este recomandată în gastalgie, ulcer gastric şi duodenal datorită conţinutului său bogat într-o substanţă cristalină care favorizează reepitelizarea suprafeţelor ulcerate. În patologia gastrică nimic nu poate însă înlocui regimul alimentar. Pe o perioadă limitată se va evita consumul de: alcool, cafea, conserve, condimente, oţet, pîine proaspătă, pîine integrală, aluaturi proaspete, foietaje, alimentele prăjite în ulei, fructe şi zarzavaturi crude, supe de carne, brînzeturi fermentate, alimente şi băuturi prea reci sau fierbinţi

 

Dischinezie biliară

În caz de hipofuncţie a vezicii biliare se recomandă maceratul glicerinic de Rosmarin (D1) care favorizează evacuarea vezicii biliare, crescînd totodată şi secreţia biliară. În plus extractul de Rosmarin scade colesterolul sanguin şi are un efect tonic. Se recomandă ingerarea a 30 de picături pe zi, pînă la ameliorarea patologiei, dar nu mai de 6 săptămîni. Tratmentul se poate relua după o pauză de 3 săptămîni.

 

Hiperclorhidrie

Semnifică o hipersecreţie gastrică de acid chorhidric. Pînă la instituirea unui tratament specializat putem apela la administarea remediului Robinia (salcîm) în potenţa 3 D.

 
Mai multe articole..
Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------