homeopatie

 

Constipaţie

Aceasta poate avea multiple semnificaţii. Poate fi vorba de o banală constipaţie habituală cauzată de sedentarism, regim alimentar necorespunzător, dar şi de o patologie gravă, cum ar fi cancerul de colon (în special dacă este recent instalată şi alternează cu diareea). Din capul locului se contraindică folosirea purgativelor. Acestea nu fac decît să amelioreaze temporar după care vom asista un reviriment al bolii şi instalarea unei constipaţii tenace, rebele la orice tratament. Acestă modalitate de evoluţie este confirmată de practică, iar homeopatie cunoaşte foarte bine explicaţia fenomenului de ameliorare momentană, urmată de agravare, cunoscut sub numele de "suprimare".  Suprimarea nu este caracteristică numai purgativelor ci întregului arsenal de medicamente care nu tratează cauzal. Esenţa fenomenului de suprimare rezidă tocmai în mecanismul de acţiune al medicamentelor. Pentru a rămîne în acelaşi cadru redăm exemplul următor: pacientului care suferă de constipaţie i se administrează un remediu care produce diaree (purgaţia). Deşi salutară în unele cazuri, repetarea acestei manevre are efecte negative. Forţa vitală a organismului va produce în apărare "un fel de substanţă" generatoare de constipaţie. Nu la fel stau lucrurile cînd în cazul aceleaişi constipaţii aplicăm remediul similimum, adică remediul capabil să producă exact aceleaşi simptome pe care ne aşteptăm în cazul de faţă să le vindece. Remediul va reproduce un mulaj energetic al bolii, împotriva căruia organismul se va apăra printr-o reacţie tip "anticonstipaţie". De aceea remediul homeopatic nu vindecă, ci doar dă un impuls forţei naturale de vindecare, dar nici nu pune în pericol capaciatea organismului de autovindecare prin palierea simptomelor. Palierea se produce cînd stratul suprerficial al patologiei a fost decapitat în timp ce rădăcina răului continuă să prolifereze căutînd alte domenii de manifestare. Boala va evolua înspre alte direcţii, determinînd alte forme de manifestare. Boala însă a rămas aceeaşi cu toate că forma ei de manisfestare s-a schimbat. Am repetat acest subtil mecanism de acţiune al homeopatiei deoarece el este fundamental în aprecierea evoluţiei bolilor. 

Să ne întoarcem la tratamenul constipaţiei. Dacă nu sînt suspiciuni de malignitate, tratamentul constituţional homeopat se asociază cu mărirea conţinutul în fibre celulozice al dietei. Tărîţele, legumele, cerealele, fulgii de cereale sînt indicate în acest scop şi foarte accesibile. De asemenea prunele, dovleacul, caisele, piersicile, castravatele, seminţele de in pot fi de ajutor. Adoptarea unui mod de viaţă mai sportiv precum şi masajul abdomanului executat dimineaţa şi seara, de la dreapta la stînga constitutie măsuri adiţionale deja cunoscute de către toţi.

Vom face o menţiune terapeutică referitoare la constipaţia cauzată de excesul de laxative: În acest caz se poate recurge la Nux vomica D10 caracterizată prin senzaţie de defecaţie incompletă.

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------