homeopatie

 

Copilul dificil

Este de preferat să nu ajungem în situaţia educării unui copil cu probleme de comportament printr-o îngrijire corespunzătoare. O relaţionare adecvată din prima zi de viaţă are darul de a preveni aceste probleme sau de a le dimunua. Societatea modernă contravine oarecum sanogenezei infantile, prin creşterea rolului femeii în viaţa socială.

Este bine de ştiut că alăptarea copilului este superioară oricărei alte formule de lapte artificial. Pe lîngă aportul de anticorpi el favorizează un contact al copilul menit să prevină sentimentul de abandon şi de carenţă afectivă care stă la baza a nenumărate probleme ulterioare. Se indică punerea la sîn a copilului imediat după naştere. Bineînţeles că anestezia necesară intervenţiilor cezariene nu permite acest lucru. Neonatologii moderni recomandă naşterea naturală (acolo unde este posibil) precum şi alăptarea precoce. 

În primul an de viaţă este indicat un raport cît mai strîns cu mama. Unii autori britanici pledează pentru dormitul mamei în aceeaşi cameră cu sugarul. O înţărcare precoce sau prea tardivă va fi în detrimentul dezvoltării armonioase a copilului. La sesizarea primelor probleme este bine să fie consultat un homeopat care poate precrie un remediu de "teren", diatezic dar şi puericultorul sau psihologul.

Nu vom insista asupra aspectelor care fac obiectul altor discipline. Vom face însă un rezumat al cîtorva remedii indicate copiilor hiperkinetici, nu înainte însă de a-l cita pe Alfred Adler. Acesta spunea: "Părinţi, nu luaţi în rîs, zeflemiţi, criticaţi pentru nimicuri, nu demonstraţi micimea şi lipsa lor de cunoştiinţe, neputiinţa lor, nu-i retezaţi interesul pe care-l arată pentru vreun lucru, nu-l excludeţi categoric din societatea adulţilor" (Sensul vieţii).

În faţa unui copil hiperkinetic, care pune probleme părinţilor şi educatorilor este foarte bine să apelăm la un tratament constituţional individualizat şi nu la metode coercitive. Dacă este posibil, ar fi de preferat adresarea la un medic homeopat experimentat, iar în caz contrar selectarea unui remediu dintre cele mai frecvent întîlnite în aceste tulburări. În continuare vor fi prezentate cele mai importante caracteristici ale remediilor predominat hiperkinetice.

Prin hiperkinezie înţelegem hiperactivitate, dar nu strict limitată la planul fizic. Tulburarea implică şi aspectul emoţional şi mental al copilului. Originea acestei tulburări este uneori faptul că mama nu reuşeşte să-şi accepte copilul. Această etiologie a fost evidenţiată de către dr. Esther Beek, care a studiat copii începînd de la naştere şi pînă la vîrsta de un an. 

Motivele distanţării afective dintre mamă şi copil sînt diverse, uneori ele find de natură obiectivă (boala mamei), altele rămînd inaccesibile unei investigaţii sumare. Una din situaţiile cele mai cunoscute care întîrzie contactul mamei cu sugarul este naşterea prin intervenţie cezariană datorită efectelor anesteziei.

În continuare vor fi prezentate cele mai importante caracteristici ale remediilor predominat hiperkinetice.

 

Arsenicum album

Copilul nu poate sta o clipă locului, este mai agitat în cursul nopţii, el se plimbă dintr-o cameră în alta, se mută dintr-un pat în altul, doreşte companie şi asigurare permanentă. Dacă este mai mare putem nota că este foarte pedant pentru un copil, nu rîde mai niciodată şi are mania de a colecta tot felul de nimicuri, adoarme cu dificultate, este foarte friguros, doreşte lichide pe care le bea în înghiţituri mici. Nu rar, are astm bronşic, face urticarie la peşte, îi plac alimentele grase şi lămîile în timp de detestă făinoasele.

Borax

Copilul este nervos, neliniştit, tresărind la cele mai fine zgomote, se teme de mişcările de coborîre, de cădere, se sperie uşor la strănut, se trezeşte speriat din somn între orele 3 a.m. şi 5 a.m., are apetit redus şi nu creşte în greutate, suferă de stomatită aftoasă care adesea sîngerează.

Chamomilla

Copilul este excesiv de irascibil, nepoliticos şi solicită să fie plimbat în braţe sau legănat energic. Dacă este alăptat el poate face convulsii după o criză de mînie a mamei. El este deobicei nemulţumit, nu-i place să i se vorbească, cere mereu cîte ceva, iar apoi trînteşte şi aruncă obiectul solicitat. Starea lui se agravează în jurul orei 9 seara, suferă de dureri abdominale în timpul dentiţiei şi are un aspect caracteristic cu un obraz roşu şi altul rece. Din cele prezentate putem înţelege că este un remediu de o mare aplicabilitate la sugar, în special în decursul unor afecţiuni dureroase.

Jalapa-exogonium purga

Remediul are o indicaţie specială şi anume că se foloseşte la copilul care este liniştit în cursul zilei dar este agitat, geme şi are probleme noaptea. După cum îi spune şi numele "purga", în aceste cazuri coexistă de obicei şi diareea.

Mercurius

Este un remediu cu acţiune profundă şi îndelungată, fiind la fel ca şi Arsenicum album un policrest. Remediile policreste, care sumează aproximativ 50 de remedii sînt acele medicamente care acoperă 90% din umanitate. Ele sînt caracterizate printr-un număr imens de simptome şi multe dintre ele au o acţiune diatezică (acţionează în scopul eliminării tendinţelor patogene moştenite). 

Copilul mercurial este distructiv, el rupe sau loveşte sau chiar simte impulsul de a ucide atunci cînd nu i se face pe plac. Uneori el se prezintă ca un copil inhibat care se bîlbîie sau îi tremură mîna în timpul mesei. Dacă este de vîrstă şcolară sau chiar adolescent el va avea grave dezacorduri cu autoritatea legală. Pentru a recunoaşte mai uşor remediul putem face investigaţii în sfera fizică. Dacă la agitaţia distructivă şi pornirile anarhiste se adaugă hipersalivaţie şi transpiraţii profuze care nu ameliorează starea generală tabloul de Mercurius devine coplet.

Medorrhinum

Agitaţia se însoţeşte de agresivitate, copilul are izbucniri de mînie, îşi loveşte părinţii sau se se bate cu alţii copii. Nu este de mirare că acest copil este respins de anturaj şi chiar de propria familie. Cu cît este mai respins cu atît devine mai agitat şi mai respingător, find generat astfel un cerc vivios. Atitudinea sa oscilează frecvent îmtre două extrem opuse, el fiind cînd foarte sensibil cînd extrem de crud. Are obiceiul să chinuie animalele, să tragă pisica de coadă să strivească plantele, după care poate să îngrijească cu pasiune animalele sau să contemple cu admiraţie, ore în şir frumuseţea unei flori. Nu de puţine ori copilul arată tatălui o ostilitate geloasă. Dă dovadă de precocitate sexuală, avînd un interes deosebit faţă de această sferă. Este foarte important ca să recunoaştem şi să trataăm cît mai precoce această patologie deoarece ea este datorată parazitării organismului copilului de către o toxină transmisă pe linie ereditară, şi în consecinţă nu ne putem aştepta ca lucrurile să se reglementeze fără o intervenţie terapeutică în acest sens. Tratamentul este mai important, în acest caz, spre deosebire de Jalapa, Borax, Chamaomila (unde tulburarea se află la un nivel mai supercifial) deoarece din rîndurilor acestor copii dificili se dezvolta cei mai mulţi psihopaţi. Pentru facilitarea diagnosticului mai redăm cîteva semne caracteristice: aspect subnutrit, compulsia de a-şi roade ungile alături de astm alergic sau rinită rebelă la tratament şi eritem fesier.

Rhus toxicodendron

Copilul este agitat dar plin de viaţă, vesel putînd deveni iritat pe vreme ploioasă, înorată. Somnul este de regulă agitat, el zvîrcolindu-se continuu în căutarea unei poziţii confortabile pe care nu reuşeşte să o găsească niciodată.

Veratrum album

Agitaţia ce caracterizează acest tip se asociază unei dezvoltări intelectuale precoce. Copilul are preocupări filozofice, motiv pentru care devine arogant. Agitaţia se poate manifesta sub aspectul unor manii cum ar fi tăiatul hîrtiei în bucăţele din ce în ce mai mici sau fuga de acasă.

Tarentula hispanica

În acest caz avem de-a face cu o agitaţie datorată unei cantităţii enorme de energie care are o tendinţă imperioasă de a se descătuşa. Copilul este rapid, îşi mişcă continuu mîinile sau picioarele, doreşte să asculte muzică ritmată şi dansează sălbatic, sare, se deplasează în fugă. El evocă tabloul celor muşcaţi de păianjenul Tarentula care încep dintr-o dată să danseze frenetic pînă la epuizare, după care se simt mai bine. Ca semn distinctiv acest copil nu suportă anumite culori, de exemplu roşu, verde sau negru.

Tuberculinum

În această situaţie ne confruntăm cu o agitaţie care provine din plictiseală şi dificultatea de a-şi focaliza atenţia. Copilul vrea tot timpul altceva, doreşte stimulare, schimbare, excursii. El îşi loveşte capul de perete, fuge, rupe lucruri şi este terozitat de orice examinare medicală. Uneori poate fi foarte maliţios, răutăcios distrugînd cu premeditare obiectul preferat al unui membru din familie. Naptea îşi scrîşneşte dinţii în somn. În plan fizic copilul prezintă episoane frecvente de bronşite, şi fenomene alergice repetate.

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------