homeopatie

 

Problematica feminină

Afecţiunile uterine

Ne aflăm în faţa unei patolgii care necesită explorări medicale şi intervenţia unui homeopat. Există însă un medicament care îndeplineşte funcţia de tonic uterin. Este vorba despre Aletris farinosa aplicabil pacientelor obosite, anemice, vlăguite după multe avorturi şi naşteri. Se foloseşte tinctura sau o potenţă inferioară celei de a 3-a centezimală. 

Prolapsul uterin care apare la femeile deprimate care:

- se simt mai bine cînd au ceva de făcut;

- se însoţeşte de senzaţia de greutate în sacru şi în pelvis;

- "îşi simt uterul"

va răspunde la terapia cu Helonias (dacă nu este avansat). Remediul supranumit "pesara" homeopatică se foloseşte într-o potenţă cuprinsă între 1 şi 6 CH.

Fibromul uterin, în anumite condiţii, beneficiază de un tratament strict homeopatic (nu este cazul celor care sîngerează masiv sau celor care ridică suspiciuni de malignitate). Există o multitudine de remedii care sînt eficiente în această afecţiune.

Descrierea lor depăşeşte spaţiul destinat acesui subiect motiv pentru care ne vom limita la prezentarea unui remediu care se poate asocia oricărei terapii. Fraxinus americana se foloseşte numai în tinctură mamă cîte 10-15 picături de trei ori pe zi.

 

Frigiditatea

Reprezintă o problemă complexă care poate însoţi afectarea aparatului genital feminin sau poate fi de origine pur psihică. Fără a detaila această problematică indicăm un remediu cu efecte pozitive asupra libidoului este Turnera damiana. Se indică folosirea a 10-40 de picături de tinctură mamă în cazurile de apetit sexual diminuat cauzat de surmenaj psihic.

 

Alăptarea

Se ştie că alaptarea la sîn este mai indicată decît alimentaţia cu oricare formulă de lapte praf. Alimentat natural, copilul va creşte mai bine şi mai sănătos. Pentru aceasta, pregătirea mameloanelor trebuie începută încă din ultimele luni de sarcină. 

Dacă lactaţia este insuficientă putem apela la cîteva remedii destinate creşterii cantităţii de lapte. Cîte 5 picături din tinctura de Alfa-alfa (lucernă), timp de o săptămînă, sau aceeaşi doză din tinctura de Lactuca virosa stimulează lactaţia.

În perioada alăptării se produc inflamaţii ale glandei mamare, în special dacă canalele galactofore sînt blocate. O alăptare corectă care previne stagnarea laptelului în unele canale galactofore. Ea se realizează dintr-o poziţie cu sprijin pe genunchi, deasupra copilului culcat. Îcurajarea suptului la ambii sîni este de asemenea benefică. Dacă s-a produs totuşi o inflamaţie a glandei mamare ea se tratează excelent cu remedii homeoapate fără ca aceasta să se reflecte negativ asupra copilului. În cazul mameloanelor fisurate sau ulcerate (asociate sau nu cu tumefierea glandei mamare şi congestia areolei) recurgem la Castor equi în potenţa 6 sau 12 CH. 

Dacă a sosit timpul înţărcării dar lactaţia continuă se va apela la remediul Lac caninum care în decurs de cîteva zile stopează lactaţia.

 

Sarcina

În sarcină tratametul homeopatic poate fi indicat, el nedăunînd procesului de concepţie. O excepţie o constituie administarea nosozilor (remedii care se prepară din secreţii umane). 

Pentru problemele survenite pe parcursul sarcinii se va consultat un homeopat care va selecta cu grijă remediul cel mai indicat.

 

Testul homeopatic pentru sarcină

În cazul amenoreei în care este suspectă o sarcină se recurge la Pulsatilla în potenţa a 6-a decimală, cîte o doză zilnic trei zile le rînd. Dacă în a treia zi de la terminarea administrării remediului nu apare menstra, sarcina este confirmată. Observăm că acest test diagnostic are totodată şi valoare terapeutică.

 

Dezechilibre hormonale

Tulburările instalate la sau după pubertate pot beneficia de Pulsatilla. Acesta reglează menstrele, care sînt întîrziate. Şi aici facem menţiunea că tulburările menstruale, repetate şi persistente necesită investigaţii de specialitate.

Întîrzierea ciclului menstrual se pretează la un tratament homeoapat individualizat.

Tratament al amenoreei asociat cistitei se face cu Aristolochia clematitis (mărul lupului) 9CH.

 
Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------