homeopatie

 

Modul de preparare al remediului

Remediul homeopatic se prepară în două moduri diferite în funcţie de calitatea subtanţei de origine de a fi sau nu solubilă.

Dacă substanţa este solubilă prepararea va fi mai simplă. În cazul unei plante de exemplu se foloseşte extractul proaspăt amestecat cu alcool. El va fi folosit în dinamizările ulterioare, şi este numit tinctură mamă (se abreviază: TM). Extragerea sucului din planta proaspătă se face imediat după colectarea ei. Din tinctura mamă se amestecă o picătură cu 9 sau 99 picături de solvent, după care se agită de 100 de ori şi asftel am obţinut diluţia decimală 1 (dacă am pornit de la 9 picături) sau centezimală 1(dacă am pornit de la 99). În continuare vom lua cîte o picătură din această diluţie şi o amestecăm cu alte 9 sau 99 picături de alcool. La farmacia homeopată vom găsi această diluţie sub numele de D2 sau CH2 ataşată denumirii în limba latină a substanţei de origine. Dacă luăm flori proaspete de muşeţel şi le intoducem în alcool concentrat după 24 de ore toate substanţele active vor trece în solvent. După filtrarea  produsului obţinem tinctura de muşeţel. Tinctura astfel obţinută este folosită şi în fitoterapie. Homeopatia însă foloseşte rar tincturile mamă întrucît acestea sînt mai puţin active decît potenţele. Dacă din tinctura de muşeţel amestecăm o picătură cu 9 picături de alcool şi dinamizăm obţinem remediul Chamomilla D1. Dacă şi din acest produs luăm o picătură amestecînd-o cu alte 9 de alcool obţinem remediul Chamomilla D2. Dacă diluarea se face în 99 de picături de alcool vom obţine Chamomilla C1, respectiv C2. Putem continua ciclul de multe ori pînă cînd ajungem la CH 100000, care deşi este foarte diluată este cea mai activă. 

Dacă substanţa de pornire este insolubilă (de exemplu aurul sau siliciul) se foloseşte un praf din substanţa respectivă. Acesta se triturează cu pistilul într-un mojar, împreună cu lactoză, în aceleaşi proporţii de 1/10 sau 1/100. Pentru obţinerea primului grad de potenţare (centezimala a I - a, care conţine substanţă în raportul de 1/100) este necesară o oră de lucru. După mojarare pînă la CH3 se continuă cu diluarea în alcool întrucît substanţa devine solubilă (chiar dacă în mod normal aceasta nu se dizolvă în alcool).

 

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------