homeopatie

 

Problematica stomatologică

Foarte multă lume se confruntă cu teama de stomatolog, motiv pentru care amînă tratamentul. De aceea recomadăm două remedii care funcţionează ca un anxiolitic. Fiecare se aplică unui anumit tip de personalitate, tipul A şi tipul B. Astfel Aconitul acţionează la cei robuşti la care frica se manifestă cu agitaţie irezistibilă, iar Gelsemium şi-a cîştigat laurii în "încurajarea" celor astenici şi care tremură de frică şi la propriu.

Odată ajuns la stomatolog, nu trebuie să ne facem probleme nici pentru durerea ce urmează după ce "trece anestezia" afectuată în scopul unei extracţii. Arnica va avea un efect miraculos în calmarea durerii, oprirea sîngerării şi refacerea ţesuturilor. Local se indică clătirea gurii cu soluţie de Calendula, datorită efectului antiseptic şi cicatrizant. 

În cazul că s-au efectuat intervenţii stomatologice mai extinse şi incizii Arnica va fi urmată de Staphisagria, marele remediu al tăieturilor profunde şi plăgilor dilacerate.

Am întîlnit pacienţi care acuză dureri după obturarea unui dinte anterior nedureros. Situaţia paradoxală se remite instantaneu la o doză Arnica.

Dacă totuşi nu am ajuns la stomatolog şi o carie ne crează mari dureri se aplică local cîteva picături de Plantago TM.

Şi pentru că am atins dureroasa problemă a cariilor, vom ne vom ocupa şi de disputata problemă a obturaţiilor cu amalgam. Amalgamul conţine argint şi mercur care în condiţiile din cavitatea bucală eliberează ioni din aceste substanţe, ceea ce poate creea o microintoxicaţie cu acestea Intoxicaţia se manifestă foarte polimorf, lucru foarte explicabil dacă ne gîndim că Mercurul are peste 6500 de simptome în patogenezia sa. Diluţiile de mercur admninistrate la suibiecţi sănătoşi determină prin repetarea dozei peste şase mii de simtome disticte. Toate aceste simptome sînt descrise în Repertoarele homeopatice. 

Adversarii obturaţiei cu amlagam spun că s-au găsit depozite de mercur în creier ceea ce pledează pentru o intoxicaţie cronică. Partizanii afirmă însă că foarte mulţi pacienţi tolerează excelent obturaţia cu amalgam. Noi ştim că reactivitatea individuală este implicată şi în această chestiune. Nu ştim însă care pacienţi sînt sensibili şi care nu, din moment ce nu se efectuează teste de biocompatibilitate. Homeopaţii mai cunosc şi un alt afect advers al amalgamului, şi anume lipsa de răspuns la terapia indicată. De aceea în faţa unei patologii obscure, care nu cedează la efectuarea unui tratament corect, este bine să facem corelaţii şi cu starea stomatologică.

Mai amintim încă două produse homeopatice utile.

Extractul alcoolic din rezina Myrrha vera extrasă din planta Commphora erythraea are un efect dezinfectant, dezodorizant, antiinflamator şi de stimulare al ţesutului de granulaţie. Acest extract se găseşte la noi sub numele de "Apă de gură Mira" şi el poate fi folosit cu succes în igiena bucală dar şi în stări inflamatori ca: stomatite sau gingivite. Preparatul se foloseşte pentru gargară în doza de 10-20 de picături la un pahar cu apă.

Preparatul "Plantagingival" conţine Calendula officinalis, Rheum palmatum şi Symphytum officinale şi are acţiune antiseptică, cicatrizantă, analgezică şi antiinflamatoare. El se foloseşte la badijonare în inflamaţiile cavităţii bucale.

 

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------