homeopatie

 

Abordarea homeopată a tratamentului psihicului

Homeopaţii privesc afecţiunile psihice ca o modalităţi de expresie diferită a unei şi aceeaşi maladii interne, căci după cum am văzut homeopatia percepe omul unitar tratamentul realizîndu-se în mod global. Concepţia integralistă nu este proprie homeoaptiei, ea fiind comună şi altor terapii dar pentru homeopatie aceasta constituie un adevărat "modus operandi". Toate remediile testate sînt capabile să vindece şi să determine anumite simptome specifice, motiv pentru care se insistă asupra simptomatologiei mentale în timpul anamnezei. Faptul că substanţele sînt capabile să acţioneze asupra unor capacităţi mentale sau să stimuleze unele funcţii intelectuale sau să declanşeze reacţii nu este un secret pentru nimeni şi nici o noutate. Din vechime au fost cunoscute şi utilizate plante în scopul de a obţine efecte asupra psihismului. Acestea pot fi anodine, cum ar fi cafeaua sau toxice ca peyotl (folosit de şamani)1. Plantele au acţiuni şi virtuţi foarte diferite iar homeopatia le cercetează, le dezvoltă şi le utilizează ştiinţific, în cadrul terapiei psihismului. Acest capitol ar putea fi foarte vast, dar în lucrarea de faţă el se reduce la tratamentul unor tulburări tranzitorii induse de situaţii stressante şi la ameliorarea unor funcţii mentale. Bolile grave cum ar fi psihozele, delirul, nu vor fi tratate datorită gradului înalt de individualizare pe care-l comportă aceste afecţiuni deosebit de serioase. Schizofrenia, nu numai că nu va fi tratată în paginile acestei cărţi dar va fi lăsată întrutotul pe seama psihiatriei. Bolile mentale sînt cele mai grave afecţiuni în clasificarea homeopatiei deoarece se consideră că au fost atins nivelul cel mai central al fiinţei umane.  Un tratament homeopat al afecţiunilor mentale se asociază cu psihoterapia şi cu metodele educaţionale (în cazul copiilor). 

În spatele unor tulburări de comportament se ascund uneori vicii majore de educaţie sau relaţii patologice în cadrul familiei care au fost reproduse şi perpetuate de copil. În aceste situaţii complexe terapiei homeopate şi psihoterapiei i se asociază cu succes cea cu esenţe florale (care va fi dezbătută ulterior). 

Psihologia modernă propune o metodă de tratament asemunătoare homeopatiei şi anume simularea simptomelor de către pacient la cererea terapeutului într-o manieră similară aceleia prin care remediul homeopat simulează boala.

Banner
Repertorizare online
Repertorizare computerizată online. Repertoarul Boericke în limba română (traducere dr. Marius Negomireanu). Conţine 8300 de simptome şi permite navigarea facilă cu selectarea simtomelor şi calcularea remediului optim în trei moduri diferite.

-----------